30 iunie 2021, București
ANUNȚ
Constanța – Rezidențe artistice privind migrația și contribuția pozitivă a migrației la comunitatea locală
Suntem bucuroși să anunțăm finalizarea procesului de selecție din cadrul Apelului – Rezidențe artistice privind migrația și contribuția pozitivă a migrației la comunitatea locală, lansat în cadrul proiectului CLARINET – Comunicarea autorităților locale pentru integrare în orașele europene.. Programul de rezidență artistică se desfășoară concomitent, în toate cele 8 state membre partenere în proiect: România, Italia, Ungaria, Slovenia, Cipru, Austria, Bulgaria și Grecia.
În cadrul rezidenței artiștii vor lucra pe tema migrației și a dialogului intercultural, având oportunitatea de a interacționa cu comunitatea locală, autorități, organizații neguvernamentale, imigranți și alți actori relevanți din orașul Constanța, în vederea realizării unor creații artistice, ce vor fi folosite ca și elemente creative pentru campaniile de comunicare derulate de autoritățile locale, menite să evidențieze contribuția pozitivă a migranților în cadrul comunităților gazdă.
În urma procesului de selecție, cei doi artiști din România sunt:
Constantin Rusu – un tânăr artist cu experiență, din București, care a absolvit studiile universitare de Licență și Master în cadrul Universității Naționale de Artă București, departamentul Pictură, și în prezent urmează studiile doctorale în cadrul aceleiași universități. În anul 2015, artistul a câștigat bursa Constantin Brâncuși, oferită de Institutul Cultural Român, unde a beneficiat de o rezidență artistică în Paris, Franța.
Artistul folosește diferite medii de exprimare, printre care, desenul, tehnici de gravură, pictură, asamblajul, tehnici mixte ce presupun particularități personale și tehnica specifică graffiti-ului. Ocazional, a folosit modelajul în argilă, ipsos și ceramică arsă. Artistul a organizat câteva expoziții personale în România, ultima având loc în februarie 2020, în cadrul galeriei bucureștene AnnArt, unde a îmbinat desenul și pictura cu muzica, sub titlul “Ekphrasis. La Folia”. De asemenea, artistul a expus în cadrul a numeroase expoziții de grup în România și în afara granițelor țării, un moment important, fiind reprezentat de participarea la festivalul de artă a-part, din Alpilles, Provence, Franța, în 2013.
Lucrările artistului sunt prezente în diverse cataloage de expoziții și publicații, precum revista Arta, cataloage ale unor ediții ale expoziției Arte în București, catalogul Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău, ediția 2017, catalog personal cu o selecție de lucrări.
Victoria Ghilas – o tânără artistă, din orașul Cisnădie, jud. Sibiu, ce a absolvit Facultatea de Drept în 2001, și Facultatea de Teologie Andrei Șaguna, din Sibiu, secția Patrimoniu, Conservare și Restaurare obiecte de artă. În prezent este pictor, pictor-decorator și designer de bijuterii. Artista folosește diferite tehnici de lucru, aplicate prin desen, culoare, ornamentică, tehnici tradiționale dar și tehnici noi, inovative. Lucrările de artă și bijuteriile create, au fost și sunt prezentate în cadrul mai multor târguri și expoziții naționale și internaționale. Se regăsește în tema propusă în cadrul proiectului, deoarece și ea a sosit ca imigrantă din Republica Moldova și cunoaște foarte bine sentimentele trăite de un om aflat într-un loc nou, străin, departe de casă, în care trebuie să se adapteze și integreze. Artista mărturisește că nimic nu poate egala bucuria de a te stabili într-un loc total nou, și de a stabili o conexiune profundă cu comunitatea gazdă, pe fond cultural, uman, și artistic. Sentimentul de comuniune, de conexiune profundă și întâlnirea dintre oameni, la nivelurile cele mai înalte, unde diferențele dispar, se realizează prin limbajul universal al artei.
Misiunea artiștilor selectați este de a explora realitatea de zi cu zi a comunității locale, de a cerceta și analiza situațiile critice, experiențele, poveștile și percepțiile localnicilor, coabitarea cu noii locuitori, și vor încerca să aducă o nouă interpretare a ceea ce înseamnă contribuția pozitivă a migranților la comunitatea gazdă, respectiv municipiul Constanța și regiunea Dobrogei, prin viziunea lor artistică. Creațiile artistice realizate, vor fi prezentate publicului în cadrul unui eveniment public ce se va desfășura la Constanța în luna seotembrie a acestui an.
Informații suplimentare despre proiect și despre rezidențele artisctice se regăsesc pe www.clarinetproject.eu