Novapolis

Studiul ”Inserția cetățenilor ucrainieni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina pe piața muncii din România”

Studiul ”Inserția cetățenilor ucrainieni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina pe piața muncii din România” este realizat în cadrul proiectului ConstantaAID4Ukrainians: Ajutor pentru refugiații ucraineni și RTT din Constanța și regiunea de Sud-Est, K-ROM-2022-4068, implementat în perioada 1 septembrie 2022 – 14 august 2023 de Asociația Novapolis cu sprijinul financiar al Diakonie Katastrophenhilfe.

 

Prezentul studiu și-a propus cunoașterea cadrului legislativ național pentru accesarea pieței muncii de către cetățenii ucraineni fugiți din calea războiului și stabiliți pe teritoriul României, precum și a provocărilor cu care se confruntă aceștia în aplicabilitatea practică a acestuia. În acest sens, au fost prezentate toate condițiile legislative de accesare a pieței muncii de către refugiații ucraineni și tipul de asistență primit de la Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM). Totodată, am analizat comparativ principalele condiții de accesare a locurilor de muncă în România, Polonia și Republica Moldova, constatându-se numeroase similitudini în flexibilizarea condițiilor de inserție. Pentru a cunoaște gradul de accesare a pieței muncii de către cetățenii ucraineni, precum și principalele probleme care influențează decizia acestora, am făcut o scurtă analiză a unor date primare obținute din statistici naționale, precum a unor date secundare rezultate din răspunsurile a 255 de refugiați ucraineni la un chestionar cu întrebări specifice.

Rezultatele studiului de caz reflectă faptul că 24,7% dintre refugiații ucraineni au un loc de muncă, dar cu potențial de creștere în următoarele 3 luni, când 61,9% dintre respondenți au precizat că doresc să obțină un loc de muncă. Principalele impediente în accesarea unui loc de muncă sunt bariera lingvistică și copiii minori aflați în grijă. Urmare a analizei efectuate sunt propuse măsuri care ar putea crește accesarea pieței muncii de către refugiații ucraineni, cu impact asupra calității vieții lor pe teritoriul României și a integrării acestora pe termen mediu și lung.

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm, să o contactați pe doamna Alexe Narcisa, expert Asociația Novapolis, tel. 0766.304.610, asociatianovapolis@gmail.com.

 

Studiu munca cetateni ucrainieni _NOVAPOLIS iulie 2023

 

 

Contact

NOVAPOLIS