Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare a organizat joi, 12 decembrie 2024, Seminarul de advocacy „Rolul autorităților publice și cooperarea multi-actori în sprijinirea refugiaților ucraineni din România”. Seminarul a marcat totodată Ziua Drepturilor Omului, sărbătorită anual pe data de 10 decembrie pentru a comemora adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO) de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1948.
Activitate a proiectului ConstantaAID4Ukrainians: Ajutor pentru refugiații ucraineni și RTT din Constanța și regiunea de Sud-Est, K-ROM-2022-4068, implementat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2024 de Asociatia Novapolis cu sprijinul financiar al Diakonie Katastrophenhilfe, seminarul a urmărit să identifice acțiunile de advocacy întreprinse la nivel național, regional și local pentru a oferi sprijin și suport refugiaților ucrainieni care au venit și se află în România.
Printre principale subiecte abordate s-au numărat incluziunea socio-economică a refugiaților în România, accesul la educație și la servicii de sănătate, provocări și oportunități în cooperarea inter-sectorială, protejarea drepturilor fundamentale ale omului și acțiuni de advocacy, modele și bune practici în dezvoltarea de parteneriate locale și regionale privind sprijinirea ucrainienilor beneficiari de protecție temporară din România.
Seminarul de advocacy s-a deschis cu prezentarea proiectului ConstantaAID4Ukrainians și a Centrului Novapolis ROUA Constanța și cu mesajul finanțatorului Diakonie Katastrophenhilfe care a exprimat importanța protecției și sprijinului acordat ucrainenilor din Constanța, reafirmându-și în același timp susținerea și pentru anul 2025.
Până în prezent, Asociația Novapolis a oferit prin Centrul ROUA Constanța sprijin după cum urmează:
- 2995 persoane au fost informate si consiliate;
- 150 de persoane au fost consiliate psihologic în cadrul ședințelor individuale;
- 680 de persoane au beneficiat de servicii de educație psiho-socială;
- 610 copii au participat la activități psihoeducative;
- 335 de persoane au participat la cursul de limba română;
- 865 de persoane au participat la sesiunile de consiliere privind piaţa muncii;
- 5 persoane au beneficiat de micro-granturi pentru dezvoltarea și deschiderea de afaceri;
- 600 dintre beneficiarii centrului ROUA au primit tichete sociale.[1]
Evenimentul a beneficiat de prezența și intervenții din partea reprezentanților instituțiilor active la nivel local și național și a specialiștilor și din partea experților societății civile precum: Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanți de Azil (CRCPSA) Galați, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, Agenția Județeană a Finanțelor Publice Constanța, Reprezentanța UNHCR în România, Uniunea Ucrainienilor din România- filiala Constanța, Fundația CNRR & Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR) și Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare.
Totodată seminarul de advocacy a prilejuit o serie de discuții și dezbateri în rândul participanților și a inclus mesajele comunității de ucraineni din regiunea Constanței, beneficiari de protecție temporară.
Seminarul de advocacy a punctat tema Zilei Drepturilor Omului 2024 – „Drepturile Noastre, Viitorul Nostru, Chiar Acum” pentru a readuce în prim-plan importanța drepturilor omului în viața noastră de zi cu zi și necesitatea de a acționa împotriva discursului de ură și dezinformării. Evenimentul s-a dorit a fi astfel o zi de reflecție, advocacy și celebrare a progreselor realizate, precum și un apel pentru a aborda eficient și cu solidaritate provocările actuale.
Pentru mai multe informații, vă rugăm, să o contactați pe doamna Alexe Narcisa, expert proiect, mobil: 0766.304.610, asociatianovapolis@gmail.com.
[1] cifrele exprimate reprezintă beneficiari unici, un beneficiar putând să acceseze același serviciu de mai multe ori, fără a fi cuantificat de mai multe ori