Novapolis

Reteaua orașelor de la granițe si insulelor a fost creată

19 decembrie 2019, Bucuresti

Comunicat de presă

Reteaua orașelor de la granițe si insulelor – un moment inedit de Ziua Internațională a Migrantilor

In data de 18 decembrie 2019, celebrand Ziua Internațională a Migrantului, 7 autorități locale au semnat acordul de creare a Rețelei de orașe și insule de la #graniță (BTIN).

 

20191219_035457Rețeaua a fost fondată la inițiativa Municipalității Lampedusa și Linosa (#Italia) – coordonatorul proiectului #SnapshotsfromtheBorders în cadrul căruia autoritățile locale semnatare sunt partenere. De asemenea, ONG-urile locale – parteneri în proiect, printre care și Novapolis, sunt implicate prin promovarea și furnizarea de sprijin în fiecare țară pentru ca diferite autorități să se alăture rețelei.

Pe lângă Lampedusa, membrii fondatori ai rețelei sunt Consiliul Local Marsa (#Malta), Agios Athanasios (#Cipru), Grande-Synthe (#Franța), Pesaro (Italia), Siklósnagyfalu (#Ungaria) și Straß în Steiermark (#Austria).

BTIN este formata doar din autorități locale ale orașelor situate la granițele europene, ca membri cu drepturi depline. Scopul său este de a promova colaborarea și sprijinul reciproc între orașele și insulele de frontieră pentru a-și face auzită vocea în instituțiile de decizie naționale, europene și internaționale.

Rețeaua se va concentra pe probleme legate de solidaritatea dintre orașe și țări, nevoile comune ale comunităților locale și cetățeni, modalități mai eficiente de primire a migranților, colaborare pentru creșterea responsabilității comune a statelor membre și europene si cooperării pentru #dezvoltare, a păcii și a dialogului printre autoritățile locale.

Aceasta va include:
● Networking și schimb de bune practici
● Politici comune la nivel național și #UE
● Activități de comunicare pentru întărirea vocilor de la granițe
● Abordări educaționale comune pentru comunitățile locale, care vizează atât cetățeni locali, cât și #migranți.

Din 2020, rețeaua va primi noi membri, cu scopul de a consolida colaborarea dintre autoritățile locale și punctul lor de vedere in relatie cu instituțiile naționale și europene.

Contact

NOVAPOLIS