București, 18 decembrie 2014
COMUNICAT DE PRESĂ
Conferinţa de deschidere a Proiectului
„Pro Juvenes – Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice lansează proiectul „Pro Juvenes – Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”, proiect cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni!
Conferința de deschidere a proiectului a avut loc miercuri, 17 decembrie 2014, între orele 09.30-15.00, la Hotel Athenee Palace Hilton, sala Regina Maria.
Au fost fi prezenți pentru a oferi mai multe informații și pentru a răspunde tuturor întrebărilor, Angelica Săbiescu (manager de proiect Pro Juvenes), Aurelia Cristea (Ministru Delegat pentru Dialog Social, MMFPSPV), Liviu Pop (Ministru Delegat pentru Dialog Social, MMFPSPV) Alexandra Braica (Secretar de Stat MMFPSPV), Ion Popescu (Președinte CSN Meridian), Ștefan Varfalvi (Vicepreședinte UGIR), Ioana Mănăilă (Președinte Organizația AUR), Iris Alexe (Președinte Asociația Novapolis).
Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea politicilor și practicilor în ceea ce privește ocuparea și dezvoltarea rețelelor la nivel european, precum și consolidarea capacității actorilor pieței muncii (organizații sindicale și patronale, autorități publice, ong-uri) de a se implica activ în promovarea ocupării și incluziunii sociale a tinerilor prin implementarea politicilor ce vizează ocuparea lor – legea voluntariatului, legea stagiaturii, legea uceniciei etc.
Proiectul se adresează unui grup țintă de 210 persoane, personal al membrilor parteneriatelor transnaționale. Grupul țintă va participa la toate activitățile proiectului și se va implica în derularea celor 51 de parteneriate transnaționale încheiate între partenerii de proiect și organizații similare din țări ale Uniunii Europene, în scopul dezvoltării unei piețe inclusive a muncii pentru tineri.
Proiectul este implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Departamentul pentru Dialog Social în parteneriat cu „AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resursele Umane – Partener 1, Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare – Partener 2, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian – Partener 3 şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România – Partener 4, se derulează pe o perioadă de 12 luni și are o valoare totală eligibilă de 10.988.390 lei, din care un procent de 75% este reprezentat de valoarea finanțării nerambursabile acordate din Fondul Social European.
Printre principalele rezultate ale proiectului se numără:
- încheierea a 51 de parteneriate transnaționale la nivel european;
- dezvoltarea a 3 rețele tematice europene și naționale în domeniul dezvoltării resurselor umane și incluziunii sociale;
- realizarea a 16 schimburi de experiență și transfer de bune practici din țări ale Uniunii Europene care au o istorie pozitivă în dezvoltarea de piețe ale muncii inclusive;
- elaborarea a 6 studii comparative la nivel european privind aspectele incluziunii sociale și integrării pe piața muncii a tinerilor;
- organizarea a 2 conferințe tematice, 8 seminarii și 9 grupuri de lucru în vederea dezvotării ideilor și soluțiilor pentru dezvoltarea resurselor umane, incluziune socială și inserție profesională a tinerilor.
Pentru detalii și informații suplimentare:
- Angelica Săbiescu, Manager proiect, Beneficiar – Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Dialog Social.
Telefon: 021.319.25.84; e-mail: dialogsocial@mmuncii.ro
- Alexe Narcisa, Expert Organizare evenimente și comunicare, P2 – Asociația Novapolis –Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare
Telefon 0766 304 610, e-mail: asociatianovapolis@gmail.com
***Şomajul în rândul tinerilor este una din principalele probleme la nivelul Uniunii Europene. Potrivit datelor statistice la nivel european, peste 5,5 milioane de tineri sub 25 de ani din UE sunt şomeri. În ţara noastră peste 94.000 de tineri până în 25 de ani sunt şomeri cu diplomă de facultate, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică centralizate în 2014. Situaţia e alarmantă şi în rândul absolvenţilor de liceu. Doar în luna iulie 2014, în evidenţele Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă s-au înscris 32.312 absolvenţi, dintre care 29.216 absolvenţi de liceu. Ministrul Muncii a declarat recent că România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul „Ocuparea tinerilor”. Dezinformarea este una dintre principalele cauze ale neocupării în rândul tinerilor.