Novapolis

Întâlnire cu Papa Francisc in cadrul proiectului Snapshots from the Borders

București, 22 septembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ
Întâlnirea cu Papa Francisc – o încurajare pentru echipa Snapshots from the Borders si un îndemn la solidaritate și empatie față de migranți

În data de 10 septembrie 2020, Sfântul Părinte Papa Francisc i-a primit în Sala Clementine a Palatului Apostolic al Vaticanului pe primarul Lampedusei Totò Martello alături de o delegație a proiectului „Snapshots from the Borders”: primari și reprezentanți ai organizațiilor societății civile partenere in proiect.or100920122647_0109

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte referitoare la fluxurile migratorii și angajamentul teritoriilor de la graniță aflate în prima linie în recepția și integrarea imigranților.

Deși nu au putut fi prezenți la această întâlnire pe fondul restricțiilor generate de pandemia Covid-19, Asociația Novapolis si Primăria Municipiului Constanța, parteneri în proiect, se simt onorați si apreciază în mod deosebit deschiderea și solidaritatea Sfântului Parinte Papa Francisc privind gestionarea fluxurilor migratorii și a provocărilor întâmpinate de comunitățile de la frontieră.

or100920122316_0005Papa Francisc ne-a reamintit importanța de fi umani și a rămâne uniți. În discursul său Sfântul Părinte Papa Francisc a subliniat: „Trebuie să acționăm impreună, nu singuri. Este esențial să schimbăm modul în care abordăm și prezentăm migrația: să punem în centru oamenii, chipurile lor și istoriile de viață De aici și importanța proiectelor, așa cum este cel pe care îl promovați, care încearcă să propună diferite abordări, inspirate de cultura întâlnirii, care este calea către un nou umanism. Și atunci când spun „un nou umanism”, nu mă refer doar ca o filosofie de viață, dar și ca o spiritualitate, ca mod de comportament. Locuitorii orașelor și teritoriilor de la frontieră – societatea, comunitățile, bisericile – sunt chemați să fie primii actori ai acestui moment de cotitură, datorită oportunităților constante pe care istoria le oferă. 100920_10Frontierele, care au fost întotdeauna considerate bariere care separă, pot în schimb să devină „ferestre”, spații de cunoaștere reciprocă, de imbogățire reciprocă, de comuniune în diversitate, pot deveni locuri în care modelele sunt experimentate pentru a depăși dificultățile pe care noii-veniți le implică pentru comunitățile native. Vă încurajez să continuați să lucrați împreună pentru cultura întâlnirii și solidarității.”

În cadrul audienței de la Vatican, i-a fost prezentată Papei Francisc, campania lansată de proiectul Snapshots from the Borders, de a declara data de 3 octombrie (data la care, în anul 2013, a avut loc cel mai dramatic naufragiu al migranților și pierderi de vieți în marea de lângă Lampedusa) ca „Ziua Europeană de Aducere aminte și Bun venit pentru migranți”.

*** Proiectul “Snapshots from the Borders” cofinanțat de Uniunea Europeană, este condus de Municipalitatea Lampedusa și Linosa și aduce împreună 36 de parteneri (19 orașe, insule și teritorii de frontieră din 13 țări europene implicate în prima linie în recepția și integrarea imigranților și 17 organizații ale societății civile). Mai multe informații puteți afla accesând website-ul proiectului http://www.snapshotsfromtheborders.eu/romania-projects/ sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/snapshotsfromtheborders/, persoană de contact Iris Alexe, Coordonator național mobil 0725259919, e-mail: asociatianovapolis@gmail.com.

Contact

NOVAPOLIS