Novapolis

Evenimentul Public Național dedicat petiției Snapshots from the Borders

comunicat de presa Snapshots_RO-page-001

București, 10 octombrie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ
Petiția ”Sa declaram 3 octombrie Ziua europeană de Aducere aminte și bun venit pentru refugiați și migranți!”

Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare și Primăria Municipiului Constanța au organizat joi, 03 octombrie 2019, Evenimentul Public Național dedicat petiției prin care se urmărește ca data de 3 octombrie să fie declarată Ziua de Comemorare și Bun venit pentru migranți și refugiați.

Ziua de 3 octombrie este o dată simbolică care ne amintește că în anul 2013, un număr de 368 de persoane, femei, copii și bărbați, și-au pierdut viața într-un naufragiu în largul coastei insulei Lampedusa.

În acest context autorități locale și organizații non-guvernamentale din întreaga Europă s-au unit pentru a face auzite vocile migranților din toată lumea și pentru a face apel la solidaritate față de refugiați considerând că este momentul ca această zi sa fie celebrată la nivelul întregii Europe. Bucurestiul s-a alăturat celor 27 de capitale ale Uniunii Europene pentru a atrage atenţia asupra problemelor a milioane de refugiaţi din toată lumea și pentru a face apel la mai multă umanitate și responsabilitate fată de acestia.

Evenimentul Public Național de la București a prilejuit discutii privind migratia și obiectivele de dezvoltare durabila, gestionarea migratiei in Romania si in Europa și incluziunea migrantilor in societate în general. Aceste informații utile au fost oferite publicului larg prin scurtele interventii ale președintei Asociaței Novapolis, doamna Iris Alexe, ale Inspectoratului General pentru Imigrări prin doamna comisar sef de politie Larisa Mureșan și ale doamnei Dina Vardaramatou din Grecia reprezentanta PRAKSIS, o organizație nonguvernamentala care lucreaza direct cu imigrantii si refugiatii care ajung pe mare in insulele grecesti.

Elementul central al Evenimentul Public Național de la București a fost reprezentat de difuzarea filmului documentar “Lampedusa in winter” [Lampedusa pe timp de iarnă], o producție Austria, Italia, Elveția, 93’, 2016, producători: Jacob Brossmann și Nela Märki, o producție FILMLADEN, Taskovski Films Ltd. Finali Film & Wortschatz Produktion.

Totodată, participanții au avut parte de momente artistice și culturale inedite, muzică și dansuri tradiţionale, expoziții tematice și ateliere de lucru și creație realizate cu sprijinul Centrului Cultural European Româno-Panarab – CCERPA, Asociatiei Drum Comun spre o Lume mai buna, Centrului pentru Resurse Civice Constanta, Asociatiei Române pentru Promovarea Calității și Practicilor de Succes Brasov.

Pe toată durata evenimentului, publicul a fost încurajat si a avut posibilitatea să semneze Petitia pentru declararea datei de 03 octombrie ca Zi Europeană de Aducere Aminte și Bun Venit și să-și exprime într-un mod creativ suportul sau sa contribuie la diseminarea și multiplicarea mesajelor Campaniei „No more Bricks in the Wall”, prin realizarea unui set de instantanee cum ar fi clipuri video, interviuri, fotografii etc.

Evenimentul s-a bucurat de o largă audiență reunind pe lângă publicul larg și reprezentanți ai autorităților publice si ambasadelor, ai organizațiilor non-guvernamentale si internaționale, străini, refugiați și solicitanți de azil în România, precum și elevi si profesori din școlile și universitățile cu studenți migranți, cetăteni români, artiști si jurnalisti, lideri ai comunităților de migranți și experți din domeniu.

Evenimentul din București s-a desfășurat concomitent cu alte evenimente publice organizate în toate oraşele partenere cu scopul creșterii gradului de informare și conștientizare la nivel național a publicului larg în ceea ce privește migrația și integrarea imigranților și refugiaților, promovând valori precum solidaritatea, cooperarea și drepturile omului.

Activitatea a avut loc in cadrul campaniei „No more bricks in the Wall” derulată sub egida proiectului „Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul DEAR (contract nr. CSO-LA/2017/388-115), al cărui lider de proiect este municipalitatea din Lampedusa și Linosa, Italia și care are o durată de 3 ani.

***Mai multe informatii despre proiect pot fi găsite accesând http://www.snapshotsfromtheborders.eu/romania-projects/ sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/snapshotsfromtheborders/ și la telefon 0725 259 919 ori e-mail: asociațianovapolis@gmail.com, persoană de contact Iris Alexe, coordonator național.

Galerie foto

comunicat de presa Snapshots_RO-page-001 (1)

Contact

NOVAPOLIS