Novapolis

Atelier culinar de bucătărie internațională – o experiență educativă și un moment savuros de bucurie!

 

Asociația Novapolis a avut plăcerea de a participa la unul dintre cele mai importante evenimente dedicate dezvoltării internaționale – Școala Română de Dezvoltare ediția a VIII – a, desfășurată în București, în perioada 08-10 iulie 2015.

Cu această ocazie Asociația Novapolis a organizat un Atelier culinar de bucătărie internațională – o experiență educativă și un moment savuros de bucurie pentru participanți. Rolul atelierului a fost acela de a sensibiliza publicul larg și de a promova multiculturalismul și populariza specificul culturii comunităților de migranți din Romania prin intermediul gastronomiei și artei. Mâncarea este cea care aduce culturi împreună și acest lucru se întâmplă mai ales atunci când diverse arome și culturi diferite intră în contact. Tipurile de mâncare, felul în care sunt preparate și modul de servire, bunele maniere la masă sunt cea mai bună formă de expresie a culturii proprii popoarelor, familiilor și indivizilor.

Alături de Asociația Novapolis au participat reprezentanți ai comunităților de migranți din România: din partea comunității arabe domnul Ameen Ahmed și din partea comunității filipineze –  doamna Jeneth Alambra împreună cu grupul de dans, dar și pasionați de bucătăria internațională și practicanți și entuziaști ai artelor marțiale, obiceiurilor și tradițiilor altor culturi – domnul Albert Stoica împreună cu sportivii săi.

Comunitatea filipineză a încantat publicul printr-o manifestație artistică specifică universului cultural autohton prezentând dansuri cu încărcatură spirituală și culturală deosebit de expresive, dansuri care subsumează și sintetizează diferite episoade din istoria și tradiția acestei țări (dansuri devoționale, dansuri războinice) demonstrând încă o dată că dansul și muzica reprezintă limbaje universale și unul dintre cele mai accesibile și frumoase metode de cunoaștere.

Atelierul a avut loc în contextul în care Asociația Novapolis a realizat Rețetarul Multiculturalitate în bucate, în cadrul proiectului My Place – Centrul Cultural Multifuncţional – o punte pentru integrarea RTT în România. Acesta poatde fi răsfoit online atât pe pagina de Facebook, cât și pe paginile de internet ale Centrului My Place  și ale partenerilor. (http://www.novapolis.ro/centrul-cultural-multifunctional-my-place-prezinta-retetarul-multiculturalitate-in-bucate)

Ediția 2015 a Școlii Române de Dezvoltare a fost dedicată Anului European pentru Dezvoltare și a adus în același spatiu experți din domeniul dezvoltării internaționale, cercetători, exponenți ai mediului academic, reprezentanți ai ONG-urilor și ai ministerelor de resort.

Subiectele dezbătute au fost teme fierbinți de pe agenda de dezvoltare actuală: Obiectivele de Dezvoltare Sustenabile, implicarea României în asistența pentru dezvoltare, migrația, genul și dezvoltarea, asistența umanitară. Evenimentul a fost organizat de FOND (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România) cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.  Printre organizațiile participante s-au numărat: EuropeAid, Reteaua Bankwatch din Europa Centrala si de Est, Confederatia ONG-urilor Europene pentru Dezvoltare si Ajutor – CONCORD, PNUD – Centrul Regional pentru Europa si Asia Centrala și alți membri FOND.

Contact

NOVAPOLIS