Novapolis

ADVOCACY TRAINING SNAPSHOTS FROM THE BORDERS

12 noiembrie 2019, Bucuresti

Comunicat de presă

SESIUNEA ADVOCACY TRAINING SNAPSHOTS FROM THE BORDERS PENTRU O GESTIONARE EFICIENTĂ A MIGRATIEI

20191107_210516Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța au organizat joi, 07 noiembrie 2019, Sesiunea de formare – Advocacy Training Snapshots from the Borders.

Evenimentul a avut loc la Constanța, in Sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judetean Constanta.

Sesiunea de formare a reunit autorități locale și reprezentanți ai ong-urilor si mediului academic din județul Constanța, judetul Tulcea si Bucuresti care au avut ocazia de a-si îmbunătăți înțelegerea critică a interdependențelor globale care determină fluxurile de migrație către frontierele europene, în perspectiva atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în special ODD 1, 5, 10, 11 și 16.

20191107_211646Astfel, participanții au lucrat aplicat si au discutat despre factorii determinanți ai fluxurilor migratorii pe care aceștia le primesc în orașele lor stabilind legături între practicile de gestionare a migrației utilizate la nivel local și cauzele profunde ale acestor fluxuri.

20191107_211225

Cadrul legislativ si de politici in domeniul migratiei si integrarii precum și analiza rolului actorilor locali, nationali si europeni si a oportunitatilor pentru actiuni de advocacy in domeniul migratiei si dezvoltarii au constituit in aceeasi masura subiecte de interes pentru cei prezenți. În plus, in cadrul sesiunii au interacționat direct cu experți și specialiști in domeniu și au putut să împărtșească din experiența lor, oferind sugestii privind prioritatile de advocacy la nivel local si national in domeniul migratiei si integrarii străinilor precum si referitoare la modul in care se poate colabora la nivel european in cadrul Rețelei Orașelor de la Graniță si Insulelor, retea dezvoltată in cadrul proiectului.

Sesiunea de formare a aratat in acest sens ca Reteaua Orașelor de la Granița si Insulelor nu are rolul si nici puterea de a schimba realități însă poate fi motorul si poate crea condițiile unei cooperări eficiente si adecvate in materie de provocări si oportunități pe care fluxurile migratorii le pot aduce la nivel local, național și european. Urmarind politici, actiuni si masuri care s-au dovedit viabile în alte tari si situatii se pot înregistra progrese mult mai usor si pot fi învățate lecțiile necesare.

Activitatea s-a derulat în cadrul proiectului “Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030”, contract nr. CSO-LA/2017/388-115, co-finantat de Uniunea Europeana prin programul DEAR, implementat într-un larg cadru partenerial format din 31 parteneri din diverse state membre ale UE și non-UE și al carui lider de proiect este Municipalitatea Lampedusa si Linosa (Italia).

***Mai multe informatii despre proiect pot fi găsite accesând http://www.snapshotsfromtheborders.eu/romania-projects/  sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/snapshotsfromtheborders/ și la telefon 0725 259 919 ori e-mail: asociațianovapolis@gmail.com, persoană de contact Iris Alexe, coordonator național.

Contact

NOVAPOLIS