15 octombrie 2021
Activități de conștientizare și strategii de incluziune derulate în cadrul proiectului BOSS
În perioada august – octombrie 2021 au avut loc o serie de activități de instruire, conștientizare, advocacy și schimb de experiență referitor la modalități de influențare a politicilor publice în cadrul proiectului BOSS – Building a Network to Boost Social Secure Europe, finanțat de programul Erasmus+.
Pe 19 august 2021, am participat cu interes la sesiunea de instruire “Training on awareness and strategies for social inclusion”, organizat de Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls – Latvia. Trainingul a reunit participanți din România, Grecia, Cipru, Latvia, Italia, Suedia și Norvegia și a prilejuit o serie de schimburi de experiență și bune practici cu privire la strategiile de incluziune socială. Cu această ocazie, am împărtășit câteva dintre activitățile și proiectele noastre curente printre care proiectul CDMiR – O viziune comună pentru integrarea migranților și refugiaților în România și apelul „Solidaritate cu Afganistan”, demers inițiat în cadrul acestui proiect ce a reușit să strângă laolaltă peste 400 de organizații din România.
Toți participanții prezenți la eveniment au subliniat atât importanța consultării societății civile și a tuturor actorilor relevanți atunci când au loc dezbateri legate de incluziunea socială, cât și importanța promovării egalității de gen în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale în rândul femeilor, oferind la rândul lor exemple și bune practici din țara lor.
In cadrul Webinarului online din 15 septembrie 2021, am discutat despre incluziunea socială, capacity building, strategii și metode pentru crearea, dezvoltarea și lucru în rețea. Pe parcusul evenimentului am abordat subiectul situației de la nivel național privind sectorul neguvernamental care, în foarte multe țări este foarte fragmentat și vulnerabil, puține organizații alătuându-se rețelelor și mai mult, puține rețele având cu adevărat capacitate organizațională mare. Consolidarea capacității este o cale îmbunătățire și eficientizarea a unei organizații de a își îndeplini misiunea prin management și guvernare puternică și prin implicarea în evaluarea și obținerea de rezultate.
În data de 7 octombrie 2021, am participat de asemenea la webinarul “Awareness and strategies to reduced inequalities for a better social inclusion”- Exchange of experience in ensuring social rights in Norway”. Sammen om en jobb Norvegia au subliniat astfel importanța programelor de mentorat, ce s-au dovedit a fi o modalitate eficace de a face schimb de cunoștințe, de a dezvolta abilități sociale și de a promova integrarea pe piața muncii și au prezentat câteva aspecte cheie privind mentoratul pentru migranți și refugiați, ca instrument care poate fi replicat cu success și în alte state.
Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați, la e-mail: asociatianovapolis@gmail.com, persoană de contact: d-na Alexe Iris, 0725 259 919. Pentru mai multe detalii despre proiect, puteți consulta pagina dedicata: http://www.eapn.lv/erasmus_plus/